Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 25 ianuarie 2015

COJI DE PORTOCALE CONFIATE


Este sezonul  portocalelor (cam pe sfârșite, e drept) și este păcat să aruncăm cojile fructelor iar la aromatizarea prăjiturilor să folosim esențe pline de E-uri.
De aceea vă propun această metodă simplă  prin care bunica și mama mea conservau cojile portocalelor așa fel încât le ajungea tot anul.



Ingrediente:
Coji de portocale
Zahăr

Preparare:
Nu este nevoie de cojile de la  mai multe portocale o dată ci, acestea se conservă pe măsură ce se consumă.

Portocalele se spală bine, cu apă caldă înainte de a se folosi.
Cojile de portocale se taie pătrățele (sau se rade portocala de coajă) 

și se pun într-un borcan pe fundul căruia s-a pus un strat de zahăr. Se presează cât se poate și se acoperă cu alt strat de zahăr. Când mai consumăm o portocală, procedăm la fel cu coaja și tot așa câte coji vrem să conservăm.

În câteva zile cojile vor fi conservate (se observă că își schimbă culoare) și vom obține și un sirop foarte aromat. Se păstrează într-un loc răcoros azi, în frigider, bunica și mama când încă nu apăruseră frigiderele încă, țineau borcănelele în cămară, lângă borcanele cu dulceață, unde eu și fratele meu mai dădeam ”atacul” din când în când.

P.S. mai există o metodă așazisă rapidă, dar este destul de complicată, după părerea mea: cojile se fierb de 2-3 ori aruncându-se de fiecare dată apa, apoi se fierb în sirop de zahăr și se usucă în cuptor. Bineînțeles că trebuiesc coji de la mai multe portocale.
Eu o prefer  pe aceasta, care a trecut proba timpului și este foarte comod de pregătit.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu