Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 17 decembrie 2014

TORT CU MERE ȘI CRANȚ

Ingrediente:
Pentru blat:
7 albuşuri
4 gălbenuşuri
100 ml lapte
9 linguri  cu zahăr
9 linguri cu făină
un praf de sare
Pentru cremă:
10 linguri cu zahăr
2 plicuri de zahăr vanilat
500 ml apă
1 kg  de mere
o lămâie
o portocală
1 l nectar de mere
2 plicuri  budincă de vanilie sau de frișcă
20 g gelatină
15 g unt
Pentru decor:
150 g zahăr
150 g miez de nucă
15 ml ulei
500 g frişcă

Preparare:
Albușurile se bat spumă cu sarea şi zahărul. Gălbenușurile se amestecă cu laptele, se adaugă  făina, apoi se încorporează  treptat, lingură cu lingură, spuma de albușuri cu zahăr.
Compoziția se toarnă într-o tava de tort tapetată cu hârtie de copt. se coace  blatul timp de 35 de minute, la foc mijlociu, în cuptorul preîncălzit.
Se face un  sirop astfel: se  caramelizează  6 linguri de zahăr, se  sting cu apă şi se continuă fierberea. Merele se curăță și se taie  în felii. Se stropesc  cu zeamă de lămâie și se  fierb în sirop până se înmoaie. Merele împreună cu 100 ml sirop se dau deoparte. În siropul rămas, se adaugă zahărul vanilinat și zeama citricelor.

Gelatina și praful de budincă se dizolvă în vase diferite, în câte 200 ml nectar de mere rece.  Siropul aromat și restul de nectar se fierb la foc mic. Se adaugă praful de budincă și se amestecă până se îngroașă crema. Se ia  de pe foc și se adaugă gelatina înmuiată și untul, omogenizând energic.
Blatul se taie în două pe orizontal. Rețeta originală prevedea ca  primul blat să se așeze înapoi în tavă peste care se  întind în straturi uniforme crema și merele și se acoperă cu al doilea blat. Eu am renunțat la al doilea blat, pe care l-am pus în congelator să-l folosesc mai târziu.


Pentru decor se caramelizează zahărul pentru krantz, se pune nuca şi se întinde  caramelul pe o tavă unsă. Se  mărunțește cu  ciocanul de șnițele sau în robot. Tortul se decorează  cu frișcă și krantz. Se consumă a doua zi, după ce stă la rece cel puțin peste noapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu