Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

duminică, 27 iulie 2014

BORȘ DIN TACÂM DE RAȚĂ CU TĂIEȚEI DE CASĂ

Ingrediente:
Un tacâm de rață
O ceapă
Un morcov
O rădăcină de pătrunjel
Un dovlecel mic (7-9 cm) ”în floare”
O țelină mică sau o legătură cu frunze de țelină
2-3 roșii mici
½ de ardei gras (am pus de la congelator)
Pătrunjel verde
3-4 fire de ceapă verde
Leustean verde
Borș după gust
Sare după gust
Preparare:
Tacâmul de rață (am avut 3 aripi, 3 gâturi fără piele, o pipotă și o inimă) 

se spală bine și se pun la fiert în apă rece cu sare. Când începe să fiarbă se ia spuma și se fierbe în continuare până carnea este aproape fiartă (se încearcă luînd între degete pielea de la aripă și dacă are tendința să se rupă ușor, carnea este aproape fiartă; carnea este fiartă când pielea se rupe ușor).
Între timp se prepară tăiețeii ca aici.

Când carnea este aproape fiartă se adaugă pe rând zarzavatul: ceapa tocată mărunt, rădăcina de pătrunjeș ți morcovul tăiate în 4 pe lung apoi transversal, roșiile tăiate cubulețe, 

roșiile, țelina și dovlecelul tăiat cubulețe, 

apoi ardeiul gras, 

pătrunjelul și ceapa verde tocate. 

Când zarzavatul este aproape fiert 

se potrivește de sare și se acrește cu borș după gust. Cînd borșul a început să fiarbă din nou, se adaugă tăiețeii și se mai fierb până ce aceștia se ridică la suprafață. 

Se gustă și se corectează gustul cu sare, borș sau apă după caz. Se adaugă leușten tocat. Se stinge focul, se acoperă oala cu un capac și se lasă 10 minute să se liniștească după care se poate servi. 

Cine dorește poate ”drege” borșul cu smântână și ardei iute.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu