Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

sâmbătă, 21 iunie 2014

DULCEAȚA DE RUBARBĂ


Zilele trecute am găsit din nou rubarbă la Kaufland. Și pentru că mai multe persoane din magazin m-au întrebat ce este și la ce folosește o să scriu câteva rânduri despre această plantă. Iată ce spune internetul:
”Rubarba sau reventul (Rheum rhabarbarum sau Rheum officinale) este o leguma folosita in preparatele culinare si in medicina, fiind originara din Asia sau America de Nord. Creste in cantitati mari in Siberia si China, iar la noi este cultivata mai ales in zona Brasovului. Ea a fost adusa in Europa, mai precis, in Germania, in 1570, si a cunoscut apogeul in folosirea ei culinara in secolul al XVIII-lea.
(Un articol de 
Maria Vekas)”
Se spune că această plantă era atât de apreciată de-a lungul timpului, încât în 1542, prețul rubarbei era de 10 ori mai mare decât cel al scorțișoarei în Franța, iar în 1657 această plantă era de două ori mai scumpă decât opiumul în Anglia.

Despre plantă mai multe amănunte se găsesc aici. 


De la rubarbă se consumă doar tijele frunzelor, acestea din urmă fiind otrăvitoare. Din tijele de rubarbă se prepară dulcețuri, gemuri, compoturi, tarte, plăcinte și alte prăjituri și având gust foarte acru se folosesc la acrirea unor mâncăruri sau se prepară sosuri pentru fripturi. 
În anii trecuți am preparat și eu

Deci iată rețeta de dulceață de rubarbă:
Ingrediente:
500 g zahăr
500 g tije de rubarbă
3 felii de limetă
15 franjuri de coajă de portocale
500 ml apă
Preparare:
Tijele de rubarbă
se spală,

se curăță de coji 

și se taie 

în bucățele de 2-2,5 cm.

Zahărul (eu am pus cubic 

pentru că una din rețete recomanda zahărul cubic deoarece acesta nu ar face spumă la fiert, lucru neadevărat, așa cum se vede din fotografii, 

deci vă recomand să folosiți zahăr tos, de două ori mai ieftin) se pune la fiert împreună cu apa până se obține un sirop legat ca la orice dulceață (picătura stă ”bob”). Se adaugă feliile de limetă și franjurii de portocală 

și se fierb 8 minute 

după care se adaugă tijele de rubarbă

 și se fierb la foc mic 10 minute 

fără a amesteca în cratiță, doar se scutură cratița pentru ca bucățile de rubarbă să nu se sfărâme prea tare. 

Se toarnă fierbinte în borcane și se răcesc în pături.

Este o dulceață cu un gust și o consistență deosebite.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu