Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 21 februarie 2014

TORT CU 3 FELURI DE CIOCOLATĂ


Ingrediente:
Pentru blat:
100 g migdale (sau nuci) zdrobite grosier
100g biscuiți cu cacao
100 g unt topit
100 g ciocolată neagră (peste 65% cacao)
Pentru mousse de ciocolată amăruie:
150 ml  smântână dulce pentru frișcă sau frișcă lichidă
200 g ciocolată amăruie
1/2 plic (5 g) gelatină granule sau o foaie de gelatină
100 ml frișcă bătută
Pentru mousse de ciocolată cu lapte:
150 ml  smântână dulce pentru frișcă sau frișcă lichidă
200 g ciocolată cu lapte
1/2 plic (5 g) gelatină granule sau o foaie de gelatină
100 ml frișcă bătută
Pentru mousse de ciocolată albă
150 ml  smântână dulce pentru frișcă sau frișcă lichidă
250 g ciocolată albă
1/2 plic (5 g) gelatină granule sau o foaie de gelatină
200 ml frișcă bătută

Preparare:
Se topește untul.  Se topește ciocolata. Biscuiții se sfărâmă în robot. Se adaugă migdalele, apoi untul și ciocolata topită. Pasta obținută se presează pe fundul tăvii de tort, într-un strat cât mai uniform.
Se dă la rece.
Se prepară mousse-ul de ciocolată amăruie: se pune gelatina să se înmoaie cu 2-3 linguri cu apă sau lapte. Se rade ciocolata într-un castron. Cei 150 ml de smântână sau frișcă lichidă se aduc la fierbere. Se toarnă peste ciocolată și se amestecă de la centru spre margini până se topește toată ciocolata. Se lasă să se răcească la temperatura camerei. Gelatina înmuiată se încălzește până devine fluidă (nu se aduce la fierbere). Când ajunge la 35-40 de grade se toarnă peste ciocolata cu frișcă. Se adaugă frișca bătută. Se toarnă peste blatul scos din frigider. Se pune din nou la rece, pentru a se întări mousse-ul.
Se prepară în mod similar mousse-ul de ciocolată cu lapte. Se scoate din frigider tava cu blatul și mosse-ul de ciocolată neagră (care trebuie să se fi întărit) și se toarnă cu grijă mosse-ul de ciocolată cu lapte. Pentru ca straturile să fie uniforme, cele două creme trebuie să fie reci (cea din tavă, închegată, iar cea care se toarnă să fie rece, la temperatura camerei).
Se prepară în mod similar mousse-ul de ciocolată albă și se toarnă deasupra. Se dă la frigider peste noapte să se închege bine straturile. A doua zi, se încălzesc cu feonul marginile detașabile ale tăvii de tort și, cu atenție se îndepărtează. Se scoate ușor și fundul detașabil și se așează tortul pe platou.  Se decorează după preferință.
Eu am preparat două torturi: unul pentru fiul meu, la a 40-a aniversare, 

care s-a mâncat instantaneu și nu am mai avut timp să fac fotografii cu secțiunea, dar am prins câteva instantanee
Ruxi se pregateste sa-si ajute tatal sa stingă lumanarile
Gataaaa...
Mihnea, nerabdator 
Foaarte bun... mai ales daca mananc singur1

 și altul, la câteva zile distanță, cu câteva mici modificări:
de data asta a ramas ceva...

Pentru că solicitanții erau în majoritate copiii, am redus cu 1/3 cantitatea de mousse de ciocolată neagră și am dublat cantitatea de mousse de ciocolată albă. Am inversat și ordinea starturilor. 
  


Un comentariu:

  1. arata super, atat de plin de ciocolata, crmos, apetisant si foarte gustos, nu ar rezista nimeni la un asa deliciu excelent :D

    RăspundețiȘtergere