Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

sâmbătă, 21 decembrie 2013

PLĂCINTA CU MERE - reţeta de la tanti Lucreţia

Cum arătam la reţeta de PLĂCINTĂ  CU BRÂNZĂ DE VACI - reţeta de la tanti Lucreţiatanti Lucreţia făcea această plăcintă în două variante: cu brânză şi cu mere rase şi călite. 
Zilele trecute am văzut pe blogul Laurei o prăjitură cu mere, foile fiind foarte asemănătoare cu reţeta pe care o aveam eu, dar umplutura de mere a Laurei mi-a plăcut foarte mult şi am făcut-o şi eu.
Ingrediente:
Aluat pentru foi (cantităţile şi modul de preparare aici
1kg mere creţeşti
2 linguri cu zahăr
zeama de la o limetă şi ½ lămâie
o lingură cu unt
3 linguri nu prea pline cu pesmet
Scorţişoară

Preparare:
Am folosit  ½ din aluatul preparat pentru PLĂCINTĂ CU BRÂNZĂ DE VACI 
pe care l-am păstrat în congelator (vreo 2 săptămâni). Aseară l-am scos din congelator şi l-am pus în frigider să se dezgheţe încet.
Este un aluat de foi care este foarte uşor de preparat, se întinde foarte uşor iar când este copt, se topeşte în gură.
Pentru umplutură am curăţat merele, ½ din ele le-am tăiat în 4 

şi le-am pus la fiert cu 2 linguri cu zahăr 2 linguri cu apă şi zeama de la limetă.

 Le-am acoperit şi le-am lăsat să fiarbă încet, până s-au înmuiat, având grijă să nu se prindă merele de cratiţă.

Cealaltă jumătate de kg de mere le-am tăiat felii şi apoi fiecare felie în 3 părţi. Le-am stropit din belşug cu zeamă de lămâie să-şi păstreze culoarea, să nu oxideze. 

Se pune untul într-o tigaie să se topească 

şi apoi se pune pesmetul. 

Se amestecă repede ca să nu se ardă şi să-şi schimbe culoarea. 

Se ia de pe foc şi se amestecă cu merele fierte 

apoi cu cele crude. 

Se presară cu scorţişoară (cui îi place) 

şi se pune peste prima foaie din tavă, care a fost înţepată din loc în loc cu furculiţa. 
Se nivelează bine, 

se pune a doua foaie, se unge cu puţin unt topit, se înţeapă cu furculiţa  

şi se coace în cuptorul preîncălzit, până se rumeneşte frumos. 

Se scoate tava pe un grătar şi prăjitura caldă se pudrează cu zahăr pudră

 iar după ce se răceşte se porţionează.


Am păstrat denumirea de „plăcintă” pentru că aşa îi spunea tanti Lucreţia, 

dar Laura are dreptate: este o prăjitură delicioasă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu