Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 21 decembrie 2012

BORȘ ROȘU UCRAINEAN


Deși am început să pregătesc fursecurile pentru Crăciun,  (care au și plecat către Bucovina, la copiii mei), suntem încă în post. Deci acest borș plin de arome și culoare este tocmai potrivit atât pentru post cât și pentru vremea geroasă de decembrie.

Ingrediente:
O ceapă
Un fir subțire de praz
Un morcov mic
2 cartofi potriviți ca mărime
O sfeclă roșie de mărimea unui măr mai mărișor (Golden, de exemplu)
Sare și borș după gust. 

Preparare:
Se pun la fiert cam 2l apă. Se adaugă o linguriță cu sare. Când apa începe să fiarbă se adaugă ceapa tocată mărunt, prazul (partea albă și cea verde) tăiat rondele, apoi morcovul tăiat în două pe lung apoi semirondele. Se lasă să fiarbă la foc potrivit timp în care se curăță cartofii și ”se rup” în bucăți potrivite. Se adaugă în oală peste celelalte legume. Cât fierb și cartofii, se curăță sfecla roșie și se dă pe răzătoarea mare. Se oprește cam o lingură de sfeclă rasă iar restul se  adaugă în oală. Se lasă să dea câteva clocote apoi se adaugă borșul fiert separat (cam 300 ml, în funcție de cât de acru vă place și cât de acru este borșul).
 
Se adaugă verdeața tocată, sfecla oprită, se gustă, se potrivește de sare și borș, dacă mai trebuie, se oprește focul, se acoperă oala cu capac și se lasă 10 minute să se ”odihnească”, apoi se poate servi. Merge de minune cu felii de ceapă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu