Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 24 februarie 2012

RĂCITURI MOLDOVENEŞTI DIN COCOŞ

Ingrediente:
Carne de cocoş (pulpele, aripile, pipota)
O ceapă
O rădăcină de pătrunjel
2 morcovi mici
O căpăţână de usturoi
Câteva boabe de piper 

Preparare:
Cele mai bune răcituri sunt cele din cocoş de curte, tăiat acasă, opărit  şi pârlit. Aşa a fost şi cocoşul folosit de mine.
Carnea care se foloseşte la răcituri  se lasă în apă călduţă timp de 2-3 ore, după care se spală în multe ape, pentru a ieşi tot sângele, ca atunci când va fierbe să fie cât mai puţină spumă.

Se pune la fiert în apă rece. Cantitatea de apă care se foloseşte trebuie să acopere şi să întreacă cu 2-3 cm carnea.  Când a dat în fiert, fără însă a clocoti, se reduce imediat focul la jumătate. Se lasă să fiarbă 4-5 minute după care se reduce din nou focul la minim. Se înlătură cu atenţie spuma formată. Când nu mai iese spumă, se adaugă legumele curăţate si doar 2-3 căţei de usturoi, cu tot cu coajă (au rolul de a limpezi supa).

Se acoperă oala cu un capac (lăsând o fantă pentru abur), şi se fierbe la foc foarte mic aproximativ 3 ore.

Când răcitura este fiartă, se ia de pe foc, se lasă să se răcorească, se scoate carnea şi legumele şi se pune restul de usturoi, pisat cu sare.  Se amestecă şi se potriveşte de sare. Este mai gustoasă dacă este mai sărată şi mai usturoiată.

Răcitura se strecoară printr-un tifon sau un filtru de cafea, eventual de 2 ori pentru a fi mai limpede.

Se aşează carnea în farfurii, cu pielea în sus. Se toarnă uşor zeama strecurată şi se pun farfuriile la rece să se închege răcitura.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu