Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 15 februarie 2012

PLĂCINTELE BUNICII

Ingrediente : 

Aluatul:
0.5 litri de iaurt, chefir sau lapte bătut
650 g de făină
un ou
0,5 linguriţă de bicarbonat de sodiu
o linguriţă rasă de sare
ulei 

umplutura:
750 g de brânză de vacă
250 g  de brânză de oaie
3 ouă
Sare, dacă mai trebuie
verdeaţă – mărar, pătrunjel şi ceapă verde ( opţional) 

Preparare :
Făina împreună cu praful de copt se cern într-un vas larg. Se adaugă celelalte ingrediente

şi se amestecă cu o lingură de lemn, apoi se frământă cu mâna, până se obţine un aluat moale, elastic.

Se lasă să se odihnească minim 30 de minute, dar pote fi lăsat şi mai mult, pentru că va deveni mai fin şi mai elastic.

În acest timp se prepară umplutura de brânză, amestecând bine toate ingredientele.

Pe masa de lucru se presară faină.
Aluatul se taie în bucăţi  egale.
Fiecare bucată se dă prin faină şi se aranjează pe masă una lângă alta.

Se ia câte o bucata din aluatul tăiat, şi se întind foi, încercând să le facem mai subţiri spre margini şi mai groase spre mijloc.
Se pune umplutura pe mijlocul foii

şi se împătureşte plăcinta, aducând foaia de la margine spre centru, ca în fotografie.

După ce se acoperă bine umplutura, se mai turteste puţin plăcinta, dându-I formă rotundă.
Tigaia cu ulei se încinge şi se lasă la foc mediu.
Se pune plăcinta în uleiul încins, cu partea care a fost lipită în jos.
Se prăjeşte la foc mediucâte 3-4 minute pe fiecare parte, până se rumenesc bine.

Se scot plăcintele pe un fund de lemn sau o farfurie şi se ung cu unt.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu