Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 5 decembrie 2011

VINUL FIERT…


 ÎNCĂLZEŞTE SUFLETUL,  SE SPUNEA  ÎN "ŞEHEREZADA" ...   

Ingrediente: 
150 ml vin roşu demidulce
20 ml Brandy
20 g zahăr
1/3 lămâie
Scorţişoară, nucşoară  şi cuişoare după  gust. 
Preparare: 
Într-o oală (emailată sau de inox) se toarnă vinul roşu demidulce şi se dizolvă zahărul în el şi apoi se aduce la fierbere, dar nu se fierbe.

Vinul  cald se ia de pe foc, se adaugă condimentele şi lămâia, felii.
Se adaugă brandy, se acoperă şi se lasă să se infuzeze timp de aproximativ 10 - 15 min.
Vinul astfel fiert fierbinte este gata de turnat în ceşti.


În sensul clasic, vinul  fiert  este o băutură tare, făcută din vin roşu, cu zahăr şi diferite condimente.


Exista o multime de moduri de a-l  prepara.

O alternativă la reţeta de mai sus este următoarea:
Pentru  un pahar:

Se toarnă în oală (una emailată sau de inox), 180 g de vin sec rosu de masa, se adaugă  20 g de zahăr, 0,2 grame de scorţişoară, cuişoare, nucşoară,  coaja de lămâie tăiată mărunt, se amestecă şi se aduce la fierbere. Se strecoară  apoi se adaugă brandy (aproximativ 20 g) şi o felie subţire de lămâie sau portocală. 

Vinul roşu sec sau demisec, destul de slab este  perfect pentru vinul fiert.

În nouăzeci şi nouă la sută din cazuri se utilizează  vin ieftin, roşu sec , din categoria  vinului  de masă (vinul casei).

Acelaşi principiu - "bun si ieftin" - se aplică şi ingredientelor  "auxiliare", vin de Porto, coniac, şi dacă vă place vodca.

În ceea ce priveşte  mirodeniile şi zahărul, aici cel mai bine este să te bazezi pe propria intuiţie.
Procesul de pregătire a vinului  fiert - este foarte interesant şi palpitant.
Improvizarea în ceea ce priveşte tăria băuturii, dulceaţa şi  aromele poate fi fără sfârşit.

Dar,  amintiţi-vă:

 Cel mai important  la prepararea  vinului  fiert, precum şi a cafelei, este să nu fiarbă, altfel  calitatea  băuturii va fi complet compromisă.

- Temperatura produsului finit nu trebuie să depăşească 70 - 75 de grade Celsius.

- Se serveste  în pahare speciale transparente din sticlă groasă, cu mâner.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu