Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 5 decembrie 2011

MÂNCARE RECE CU LIMBĂ DE PORC

La noi în familie, ca şi în altele din nordul Moldovei, când eram eu copil (adică acum vreo 40 şi mai mulţi ani), mâncarea rece se pregătea pentru Crăciun, de obicei cu carne de raţă, de gâscă sau de iepure de câmp. 

Ingrediente:

2-3 bucăţi de limbă de porc
4-5 cepe mărişoare
2 bucăţi de praz
Un pumn de măsline
2 linguri de ulei
3-4 linguri pastă de roşii
Un pahar de vin alb sec
O lămâie
Sare şi piper după gust 

Preparare:


Limbile se spală bine şi se pun la fiert în apă rece cu sare. Când sunt aproape fierte, se scot din apă şi se curăţă de pieliţă.

 Se taie felii.

Dacă măslinele sunt sărate se crestează şi se pun pentru câteva ore la desărat în apă rece.

Se curăţă ceapa şi se taie  peştişor.

Prazul se taie felii subţiri.

Se pune  uleiul la încins şi se adaugă ceapa şi prazul. Se adaugă puţină sare. Se amestecă  puţin apoi se pun feliile de limbă.

Când ceapa şi prazul s-au înmuiat, se adaugă un pahar cu vin.

 Când începe din nou să fiarbă, se dă focul la mic, se acoperă cratiţa şi din acest moment nu se mai amestecă ci doar se scutură cratiţa.
Lămâia se taie felii subţiri.

Se adaugă pasta de roşii, măslinele desărate şi scurse de apă şi feliile de lămâie.

Se potriveşte de sare şi piper. După 2-3 clocote se ia de pe foc. Aşa cum o arată şi numele, se serveşte rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu