Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 21 noiembrie 2011

CIORBA DE BURTĂ

Ingrediente:

1kg de burtă de vită proaspătă
Un picior de vită (genunchi)
Un morcov
O ceapă
câteva boabe de piper
o foaie de dafin
2-3 căţei de usturoi
Un ou
2-3 linguri de oţet
2-3 linguri de smântână
sare
Câteva fire de pătrunjel verde
Un ardei iute (opţional) 

Preparare:

Burta

se curăţă de eventualele pieliţe negre şi de toată grăsimea. Este o operaţiune migăloasă şi destul de anevoioasă. Se  freacă apoi cu mălai pentru a se albi şi se tine timp de o oră, două, în apă sărată în care s-a pus şi un pahar de oţet şi o ceapă tocată mărunt (nu sunt trecute la ingrediente). Dacă se foloseşte burta prefiartă, aţi „scăpat” de această fază, dar nici ciorba nu mai are acelaşi gust. După ce a fost pregătită ca mai sus, se spală bine cu apă rece şi se pune la fiert împreună cu genunchiul de vită. Tradiţional, se fierbe la foc mic, cam 6-8 ore în funcţie de vârsta vitei. Cel puţin aşa am învăţat eu, la începutul anilor 70 de la soacra mea din Teleorman, pentru că în nordul Moldovei, unde am crescut eu nu se făcea acest fel de mancare. Iniţial, nu mi-a plăcut ciorba de burtă cum nu-mi plăcea nici carnea de vită (moştenire de la mama şi de la bunica), dar pentru că era una dintre mâncărurile preferate de soţul meu şi mai târziu a băieţilor, la noi în casă se prepara destul de des. „Specialistul” însă era soţul meu iar după ce s-a prăpădit, „ştafeta” a fost  preluată de băiatul cel mare. Când a plecat la casa lui, am început s-o pregătesc şi eu, pentru băiatul cel mic şi nora mea.
Eu mai modern, o fierb în oala sub presiune, pentru 20-30 de minute, apoi pun sare  şi un morcov, o ceapă, câteva boabe de piper şi o foaie de dafin.
Când legumele au fiert se scot din oală, la fel şi burta care trebuie să fie fiartă şi oasele. Se strecoară supa şi se pune din nou la fiert în altă oală. Burta se taie fâşiuţe

şi se pune în oala cu ciorbă. La fel măduva şi „zgârciurile”  de pe oase. 

Se zdrobesc căţeii de usturoi, se sparge un ou peste usturoi şi se bate bine cu furculiţa.

Se adaugă şi câteva linguri bune cu smântână şi câteva linguri cu oţet. Ciorba se dă la foc foarte mic. Se ia cu polonicul din ciorbă, se pune câte puţin în castronelul cu ou şi smântână şi se amestecă pentru a nu se tăia.

Când amestecul s-a încălzit suficient se stinge focul şi se adaugă câte puţin în oala cu ciorbă, amestecând constant. Se serveşte cu pătrunjel verde tocat mărunt şi ardei iute. Cine doreşte mai poate adăuga smântână în farfurie.

Eu, pentru că am uitat să cumpăr ardei iute am servit-o cu pasta de ardei iute. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu