Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

luni, 24 octombrie 2011

CONSERVA DE VINETE - CAPONATA


Ingrediente:

4 vinete
4 ardei
2 cepe
4 căţei de usturoi
30 măsline fără sâmburi (am pus din ochi, cam un pumn bun)
700 g roşii (decojite dacă se poate)
100 ml ulei
frunze de ţelină
90 ml otet de mere
2 linguriţe cu zahăr (am pus o linguriţă cu fructoză)
sare dupa gust
am mai pus o linguriţă cu capere

Mod de preparare:

Se spală vinetele şi se curăţă  de coajă. Se taie cuburi mai mari, se pun într-un castron mare, se  presară o lingură de sare, se acoperă  cu apă şi se lasă  30 minute.


În timpul acesta se  curăţă celelalte legume. Ceapa se taie destul de mic şi ardeii julienne. Se toacă mărunt câteva frunze de ţelină.

 Roşiile, opărite şi decojite se  taie cuburi mici, sau se face din ele un suc cu ajutorul blenderului.
Se scurg bine de tot vinetele. Se încălzesc  50 ml de ulei într-o tigaie mare (am folosit  wok-ul). Se adaugă  căţeii de usturoi şi se lasă  puţin să ia gust uleiul. Se adaugă  vinetele şi se  lasă 10 minute. Se scot  într-o strecurătoare, ca să se scurgă uleiul.

În acelaşi wok se pune restul de ulei şi se soteaza ceapa, la foc mic până devine aurie. Se adaugă ardeiul şi se soteză  şi  acesta. Se scoate ceapa şi ardeiul în strecuratoare.

În wok se pun roşiile şi se lasă  să fiarbă cam 10 minute, până sucul devine mai gros.
Se pun în wok toate legumele din strecuratoare, maslinele, caperele, oţetul, zahărul (fructoza)  şi frunzele de ţelină. Se amestecă bine. Se lasă 5 minute la foc mic şi apoi se sărează dupa gust. Se mai lasă 15-20 de minute, până ce caponata se mai îngroaşă şi vinetele sunt moi.

Poate fi servită aşa, proaspătă


sau  se pune fierbinte în borcane (tinute pe o tavă metalică, ca să nu se spargă) şi se închid  cu capace.
Borcanele se pun într-o oala încăpătoare, peste câteva straturi de ziare. Se toarnă apă foarte caldă (nu rece, ca să nu se spargă  borcanele în care s-a pus caponata fierbinte) peste borcane, până la ¾ din înălţimea acestora. Se sterilizează astfel  la foc mic 30 de minute de când a început să fiarbă apa. Se lasă  borcanele să se răceasca în oala în care au fiert sau între pături.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu