Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 27 mai 2011

GULAŞ DE VITĂ CU CARTOFI NOI


Ingrediente:
0,5 kg pulpă de vită
0,5 kg de cartofi noi
2 cepe potrivite ca mărime
un ardei gras roşu sau kapia
o lingură bună de pastă de ardei sau gogoşari
un ardei iute
2 roşii sau 1/2 de conservă de roşii decojite
2 linguri de ulei
O lingură de boia de ardei dulce
o linguriţă rasă de chimen (întreg sau măcinat)
câteva frunze de pătrunjel verde
o linguriţă de zahăr
sare şi piper după gust

Preparare:
Carnea de vită se taie în cuburi potrivit de mari. Ceapa se curăţă şi se taie peştişori, nu prea subţiri. Ardeiul gras se taie în pătrate mari, iar cel iute in felii subţiri, după ce I s-au scos seminţele şi nervurile. Cartofii se curăţă şi se taie în cuburi mărişoare care se păstreazăîntr-un vas cu apă până vor fi folosiţi. Roşiile se opăresc puţin şi se curăţă de coajă apoi se taie în cuburi.
Într-un ceaun se pune uleiul la încins apoi se adaugă carnea, amestecând energic câteva secunde să se rumenească bine, până când carnea începe să lase zeama. Se lasă carnea să se înăbuşe bine. Când toată zeama a scăzut şi carnea începe să se prăjească din nou în ulei, se adaugă ceapa şi ardeii. Când încep să se înmoaie se adaugă boiaua şi seminţele de chimen.

Se lasă puţin să se rumenească, după care se adaugă apă cât să acopere bine ingredientele. Se lasă să fiarbă la foc mic cam o oră.
Când carnea e aproape fiartă, se adaugă cartofii şi eventual se mai completează cu apă. Când începe din nou să fiarbă, se adaugă şi cuburile de roşii. Se sărează, se pipărează şi se adaugă şi linguriţa de zahăr care trebuie să taie din acreala roşiilor.
Se lasă gulaşul să mai fiarbă vreo jumătate de oră. Carnea trebuie să fie moale, cartofii fierţi, iar sosul grosuţ. Se potriveşte de sare şi piper, dacă mai trebuie.

Se serveşte cu pătrunjel tocat deasupra.

Un comentariu:

  1. Cu mare drag te invit sa raspunzi provocarii Dulce Romanie, pe care luna aceasta o gazduiesc pe blog-ul meu.. Ingredientele provocarii sunt menta si ciresele... 2 ingrediente pline de inspiratie, zic eu :). Multumesc anticipat .. O zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere