Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 3 iunie 2010

Tortul Sacher, emblema Vienei


Istoric:
Tortul Sacher este o combinatie rafinata, cu multa ciocolata, gem de caise, blat pufos si o irezistibila glazura, evident, tot din ciocolata. Desi nu este o prajitura sofisticata, tortul Sacher este ... o celebritate.
Reţeta, care este un secret păstrat cu sfinţenie, datează din timpul monarhiei austro-ungare.
Povestea acestei prajituri incepe in 1832, cand printul Klemens Wenzel von Metternich a cerut, pentru cina, o prajitura noua, deosebita, gustoasa si rafinata, un desert care trebuie sa fie unul special si cu multa ciocolata, "ceva special care sa faca cinste rangului sau".
Bucatarul printului era insa bolnav in ziua accea, astfel ca tot greul acestei misiuni a revenit ucenicului Franz Sacher, care la acea data avea doar 16 ani. Iar tanarul ucenic, un baiat istet si indragostit de meseria lui, s-a descurcat perfect si a gasit cea mai buna combinatie. O prajitura usor de facut, eleganta si foarte gustoasa.
Acesta a servit la simandicoasa cina un tort cu un blat pufos, preparat cu unt, oua si ciocolata, la mijlocul caruia a pus gem de caise. Ca sa fie sigur ca prajitura va fi prezentabila, Sacher nu a insiropat blatul, dar l-a imbracat intr-un strat foarte gros de ciocolata. La masa a servit feliile de tort alaturi de crema de smantana batuta cu zahar, ca sa indulceasca concentratia mare de ciocolata din tort. Prajitura a fost un succes, printul a fost multumit, iar ucenicul a primit toate laudele pentru prajitura lui, care a intrat, de atunci, in meniul lui Klemens Wenzel von Metternich.
Deşi a ajuns la venerabila vârstă de 178 de ani, celebrul si deliciosul Sachertorte sau tortul Sacher nu s-a demodat. Reteta originala, insa, a ramas secreta si in ziua de azi, Tortul Sacher original, preparat conform reţetei autentice, putand fi servit doar la hotelul cu acelaşi nume.
Din multitudinea de retete gasite pe internet, eu am incercat-o pe aceasta de mai jos, care mi s-a parut a fi cea mai simpla si mai apropiata de ceea ce se spune despre original:


Ingrediente:

pentru blat:
90 de grame de unt
80 de grame de zahăr pudră
4 oua, separate
90 de grame de ciocolata demidulce
80 de grame de zahăr tos
50 de grame de făină
50 de grame de cacao
1 / 2 lingurita praf de copt

pentru glazura:
200 gr ciocolată amăruie (cel puţin 65-70% cacao)
150 ml smantana lichidă
o lingura de miere
40 gr unt moale
2 linguri de lichior

Marmeladă de caise


Preparare:
Bateti untul cu zaharul pudra pana devine o crema. Adăugaţi gălbenuşurile de ou şi amestecati bine.
Topiţi ciocolata demidulce şi adăugaţi-o la amestecul de mai sus.

Amestecati bine.

Bateti albuşurile de ou

şi adaugati zahărul tos. Se adaugă uşor acest amestec la amestecul de ciocolata.

Apoi, adaugati făina, cacaoa şi praful de copt cernute impreuna.


Ungeti cu unt fundul tavii de copt

Coaceti 60-70 de minute la 170 grade C.

Taiati tortul copt in doua, ungeti partea de jos cu un strat de marmeladă de caise,

şi acoperiti cu cealalta jumatate de blat.
Glazura:

Ciocolata se taie marunt sau se da pe răzătoare.
Se incălzeşte smantana cu mierea

şi se varsă peste ciocolată amestecand repede şi bine, apoi se adaugă untul moale, la temperatura camerei. Se amesteca bine,pentru a nu ramane vreo bucăţică de ciocolată netopită care ar putea compromite glazura.
La sfarsit se adaugă lichiorul.

Acoperiti tortul cu aceasta glazura.

Optional, stropiti cele doua jumatati de blat cu rom.


Un comentariu:

  1. Ce bine arata, Geta!
    Tortul asta-i pus de mult pe lista mea!
    O sa folosesc reteta ta!
    Merci,
    Elena

    RăspundețiȘtergere