Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

joi, 27 mai 2010

TORTUL REGINEI sau SANDVISUL VICTORIEI


Este un desert englezesc, preparat pentru Regina Victoria (1819 - 1901).
Este simplu, elegant si foarte gustos.
Se spune ca era desertul preferat al reginei Victoria si al printesei Diana.
Celebru in Anglia, si nu numai, Tortul Reginei sau Sandvisul Victoriei este o prajitura care s-a nascut din spiritul pragmatic al Reginei Victoria.
Conform ritualului britanic, ceaiul de dupa-amiaza era, obligatoriu, insotit de tot felul de prajiturele si produse de patiserie. Regina a considerat ca toate acestea inseamna bataie de cap, iar pentru prepararea lor se consuma mult timp, motiv pentru care a cerut ca ele sa fie combinate intr-o singura prajitura. Asa s-a nascut Tortul Reginei.

Pentru ca nu putea fi o prajitura sofisticata, dat fiind faptul ca era vorba, pana la urma, de o simpla gustare, dar nici de o banalitate, la mijloc fiind Regina, cofetarii au gasit o solutie de compromis. Au facut doua blaturi de tort, fiecare coapte separat, pentru prepararea carora au folosit unt, oua si zahar, dar si multe mirodenii si faina, pe care le-au imbinat ca un tort, punand la mijloc, mult gem de capsune si crema de smantana. Regula spune ca tortul nu trebuie ornat, ci prezentat simplu, doar pudrat cu zahar.
Tot legile nescrise spun ca Tortul Reginei nu poate fi preparat decat cu gem de capsune de cea mai buna calitate, iar cantitatea de gem din prajitura trebuie sa fie foarte mare. Peste gemul de capsune, intre cele doua blaturi se pune smantana groasa batuta cu zahar si arome, dar este acceptata si frisca.

Interesant este faptul ca Tortul Reginei a cunoscut o a "doua tinerete", urmare a faptului ca Lady Diana a facut, la randul ei, o pasiune pentru aceasta prajitura simpla, dar plina de personalitate.

Ingrediente:
Pentru blat:
200 de grame de unt,
100 de grame de zahar,
4 oua,
200 de grame de faina,
doua linguri cu lapte,
un plic cu praf de copt.
Pentru crema:
200 de grame de gem de capsune (gros),
300 de grame de smantana groasa,
100 de grame de zahar pudra,
coaja de lamaie,
50 de grame de coniac sau esenta de rom.

Preparare:
Blatul:
- Ungeti doua forme de tort cu peretii detasabili, cu unt si tapetati-i cu faina (sau zahar pudra).
- Bateti untul pentru blat cu zaharul, pana se face spuma. Adaugati praful de copt amestecat cu lapte, apoi ouale pe rand

si faina proaspat cernuta.

Omogenizati bine

si turnati aluatul in parti egale, in cele doua forme de tort (aluatul se coace in doua tavi diferite, pentru aspect. Daca din diferite motive nu poti face asta, nu este nicio problema, il puteti coace tot odata si cand se raceste, il taiati in doua.)

- Coaceti blatul la foc potrivit circa 20-30 de minute, in cuptorul preincalzit. Cand s-au copt, scoateti-le si lasati-le sa se raceasca incet. Blaturile sunt delicate si foarte pufoase.


Crema:

- Bateti smantana spuma, la inceput la viteza mica, adaugati zaharul si bateti in continuare la viteza moderata, pana arata ca o crema fina (atentie, sa nu o transformati in unt!). Adaugati coaja de lamaie si lasati crema la rece o ora, doua sa se intareasca bine.

- Bateti gemul de capsune cu o lingura, doua de coniac sau cateva picaturi de esenta de rom si o lingura de lapte ca sa se faca cremos.

- Ungeti cu gem de capsune unul dintre blaturi (cel care are fata cea mai frumoasa pastrati-l pentru partea de deasupra),

apoi puneti toata crema de smantana. Daca se prelinge pe margini, nu este nicio problema, asta este hazul prajiturii.

Asezati al doilea blat.

Pudrati-l din belesug cu zahar pudra si lasati totrul la rece pentru o ora-doua inainte de a fi servit.


- Serviti tortul stropit cu sirop de caspune si o lingura, doua de frisca. Sau cu capsune proaspete, daca este sezonul.
Este excelent!






Si aici pregatite pentru colegii nurorii mele:

4 comentarii:

  1. SUPER SIMPLU SI GUSTOS!:)MERITA INCERCATA

    RăspundețiȘtergere
  2. am incercat aceasta reteta si e foarte gustoasa, dar crema de smantana mi-a iesit cam subtire.poti sa imi spui ce smantana ai folosit?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am avantajul ca folosesc smantana de la mama nurorii mele, adica smantana "adunata de pe oale", cum se spune si ai vazut cat este de groasa. In cazul in care nu am, este un magazin langa mine care are o smantana vrac, la fel de buna. Daca locuiesti in Bucuresti mai poti gasi o smantana la fel de groasa si buna la magazinele astea noi, cu produse preparate in casa. Daca nici aici nu gasesti, atunci ia o smantana preambalata, dar sa te uiti sa aiba minim 30% grasime. De fapt tehnologia produselor lactate defineste smantana ca avand minim 14% grasime. Ce are mai putina grasime nu este smantana, indiferent ce scrie pe ambalaj.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti multumesc frumos pentru sfaturi.Am folosit smantana La Dorna 32%(se pare ca nu am batut-o suficient).Felicitari pentru blog retete delicioasa si prezentare de exceptie!

    RăspundețiȘtergere