Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

ISLERE


Am ales sa fac aceste islere cu umplutura de gem de zmeura dupa reteta postata de KikenHana pe Culinar.ro, si nu am gresit. Sunt deosebit de fine si au avut mare succes.
Tot ea ne prezinta aceasta istorie a islerului pe care v-o impartasesc si voua:
”Istoria Islerului se pierde in negurile vremii, n-am reusit sa aflu cum si cand a fost inventata cu adevarat prajitura asta. Cert este ca exista doua variante de isler, ambele fiind compuse din doua bucati de biscuit fin si sunt invelite in ciocolata. Diferenta? Unul are la mijloc gem de zmeura/coacaze (sau chiar si prune, caise), celalalt o crema de ciocolata.
Orasul de provenienta a islerului este Bad Ischl (de unde si numele prajiturii), ce se afla in landul Salzburg din Austria. Bad Ischl era resedinta de vara a familiei imperiale austriece (Habsburg), si a purtat numele de Kaiservilla in sec. XVIII-XIX. Aici, la 28 iulie 1914, împăratul Francisc Iosif I a semnat declaraţia de război contra Serbiei, declanşând astfel Primul Război Mondial.
Se spune ca islerul (cel cu gem de zmeura la mijloc) era prajitura preferata a imparatului Francisc Iosif I. Varianta islerului umplut cu crema de ciocolata este necunoscuta pana in anii 1950 cand un patiser din Bad Ischl, Richard Kurth o "inventeaza". Acesta si-a prezentat creatia in 1958 la Expozitia Mondiala de la Bruxelles, unde a si primit medalie de aur pentru ea.”

Reteta:
Ingrediente:


Aluat
280 g faina
280 g unt
150 g nuca macinata
140 g zahar pudra
un varf de cutit sare
vanilie (sau 1 lingura coniac/ rom)

Umplutura
gem de zmeura/coacaze (se poate si caise, prune etc)

Glazura
150-200 g ciocolata topita

Preparare:
Untul se freaza cu zaharul pudra.

Se adauga nuca macinata, faina, sare, aroma(vanilie/coniac/rom) si se framanta pana ce aluatul se leaga,

apoi se pune intr-o folie sau o punga de plastic si se da la frigider 1 ora.

Pe suprafata infainata se intinde o foaie subtire de 3mm, din care se taie rondele.

Acestea se coc pe o hartie de copt, la cuptorul incins la 180 grade timp de 8-10 minute. Trebuie sa ramana albe, n-au voie sa se maroneasca.

Se lasa sa se raceasca si se umplu cu gem.
Biscuitii se lipesc cate doi si se lasa sa stea deoparte cateva ore sau peste noapte (daca aveti rabdare) pentru a se intari putin gemul si a-i lega.
Apoi se scufunda in ciocolata topita, se scot pe o hartie de copt, se decoreaza si se lasa deoparte pentru a se intari ciocolata.





Daca nu aveti rabdare sa-i lasati sa se intareaca gemul se vor desface cand in cufundati in ciocolata. Ca sa evitati acest lucru, puteti sa cufundati in ciocolata jumatate din biscuiti(cei care vin deasupra) inainte de a-i lipi cu gem, urmand sa-i asamblati apoi
Scuze pentru calitatea fotografiilor!

Un comentariu: