Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

miercuri, 23 septembrie 2009

LINTER TART


Crustă
100g unt, la temperatura camerei
2 1/2 linguri de zahăr pudra
2 1/2 linguri de migdale fin macinate
1 gălbenuş de ou fiert tare, presat printr-o sită fină
1/4 linguriţă de scorţişoară
o priză de sare
1 linguriţă rom negru
un plic de praf de copt
3/4 pahar faina

Se pune untul în robot şi se prelucreaza până devine cremos. Se adaugă zahărul pudra, migdalele macinate, galbenusul de ou, scorţişoară şi sare, şi se amesteca împreună. Adăugaţi rom şi amestecati. Adăugaţi praful de copt şi făină şi procesati până este bine amestecat. Aluatul va fi destul de moale. Scoateti aluatul afară, dati-i forma de minge, şi apoi aplatizati-l într-un disc. Inveliti in folie alimentara şi puneti la frigider pentru aproximativ 4 ore, până se intareste.

Imbracati forma de copt cu hârtie pergament. Intindeti aluatul la o grosime de aproximativ 1 cm şi potriviti-l în tava.

Când aluatul a fost montat în tava, puneti forma la frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Preincalziti cuptorul la 350 de grade. Atunci când aluatul este gata, se potriveste un cerc de hârtie pergament în interiorul tavii, peste aluat şi se umple cu orez sau cu fasole. Coaceţi crusta pentru circa 18-20 de minute, apoi scoateţi pergamentul şi orezul şi coace pentru inca 3-5 minute sau pana scoarţa prinde culoare. Lasati să se răcească crusta pe un gratar.

Gem de Zmeura
1/2 kg de zmeura
200 g zahar
1/2 plic Gelfix
suc de lamaie
Se prepara gemul dupa indicatiile de pe plic.
Se lasa sa se raceasca.

Ciocolata Genache
200g de ciocolată amăruie, tăiată mărunt
1 ceasca smântână pentru frisca
4 linguri unt, la temperatura camerei, tăiat în bucăţi

Puneti ciocolata într-un castron mare. Se aduce smantana la fierbere şi se toarnă peste ciocolata. Se amestecă uşor cu o spatulă de cauciuc pentru a combina, evitând mişcarea viguroasă care va include aer suplimentar. Bateti untul cu o spatulă până când acesta este moale şi cremos şi apoi adăugaţi în două reprize la amestecul de ciocolata, de asemenea, combinand cu atenţie, până când acesta este complet amestecat.

În acest moment puteţi lasă să se răcească un pic pe masa, până când s-a îngroşat, dar este încă maleabila.

Asamblare:
Turnati aproximativ 3/4 de cana de gem de zmeura peste partea de jos a crustei de tartă. Genache ar trebui să fie cald (nu fierbinte) şi maleabil. Se toarnă peste gem si se raspandeste pentru a umple doar pana la nivelul crustei (probabil va ramane Genache - nu supraîncărcati). Puneti tarta în frigider pentru aproximativ o jumătate de oră pentru a se intari putin.
Cand se serveste, lasati tarta sa ajunga la temperatura camerei. Astfel va fi mai uşor de feliat şi aroma va fi mai puternică. Cu toate acestea, dacă lăsaţi tarta prea mult timp afara din frigider Genache va începe să se topească şi va deveni destul de moale si va curge.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu