Nimeni nu-şi va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete.
•Gabriel Garcia Marquez - ultima scrisoare din “veacul de singurătate”.

vineri, 15 mai 2009

TORT PAVLOVA



Povestea ei: Acesta chiar este un desert cu o poveste…A unei balerine care a inspirat un dulce atat e usor precum pasii sai de dans.
"Paternitatea" acestui desert este reclamata atat de australieni cat si de neozeelandezi, cica balerina Ana Pavlova a sustinut un turneu atat in Australia cat si in Noua Zeelanda in 1926-1927 si un chef din acea perioada i-a dedicat, in semn de omagiu, un desert aerat, de spuma, inspirat de totu-tou-ul balerinei, care ar fi fost decorat cu trandafiri de matase in tonuri de rosu si verde, iata de ce prezentarea initiala se pare ca a fost cu capsuni si kiwi.
Asa o voi face si eu de asta data.
INGREDIENTE (pentru 2 torturi):
Pentru bezea
5 albusuri
un praf de sare
225 g zahar tos sau pentru fiecare albus 3 linguri rase de zahar
1 lingurita amidon
1 lingurita otet de vin alb sau zeama de lamaie


Pentru umplutura
500 ml frisca lichida
1 lingura apa de flori (trandafir, flori de portocal)
500 g fructe (eu am folosit kiwi, capsuni si portocale)
100 g ciocolata
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 140 grade C.
Pe o foaie pergament deseneaza un cerc cu diametrul de 23 cm si pune foaia pe o tava, cu urma creionului in jos (ca sa nu se imprime pe bezea).


Toarna albusurile intr-un bol larg si presara sare. Bate-le cu mixerul pana devin spuma.
Adauga doua linguri de zahar si continua sa bati albusurile pana cand zaharul se dizolva. Pune inca doua linguri de zahar si procedeaza la fel pana cand folosesti tot zaharul, iar spuma devine vascoasa si lucioasa. Incorporeaza (cu mixerul in functiune) amidonul si otetul.
Toarna spuma pe foaia pregatita, intinde bezeaua pe o grosime de 1-2 cm si incarca marginea formand o bordura ca la tarte. (aici aveti o bordura tip rozete facuta cu ajutorul unui cornet de ornat)



Da imediat la cuptorul incins in prealabil. In momentul introducerii in cuptor regleaza la temperatura cea mai scazuta. Dupa cca 10 min. lasa usa cuptorului intredeschisa (eventual sprijin-o cu o lingura de lemn) si lasa pana ce bezeaua incepe sa se rumeneasca usor (circa 1ora). Scoate bezeaua, asaz-o pe un gratar metalic si lasa pana se raceste complet.

In timp ce blatul se raceste, topiti ciocolata cu lapte la bain-marie sau la microunde. Turnati-o apoi, delicat, pe blatul de bezea - Aceasta precautie destinata sa etanseizeze blatul si sa-l protejeze de apa continuta in crema, nu este necesara daca torul se va consuma imediat dupa montaj. Lasati ciocolata sa se raceasca si sa se intareasca.
In timp ce ciocolata se recristalizeaza, bateti frisca si repartizati-o din belsug pe blatul de bezea.
Spalati si taiati fructele felii si dispuneti-le armonios pe frisca batuta.
In plus, eu am ornat si cu capsuni trase in ciocolata si cu ciocolata trasa in fir subtire.
Torturile arata asa:


Si sectiunea:


Aceasta a fost varianta franceza a bezelei. Eu am folosit-o de data aceasta pentru ca am servit tortul imediat ce a fost preparat.
In cazul in care doriti sa faceti blatul cu cateva zile inainte folositi varianta elvetiana a bezelei:
Separati albusurile de oua, puneti-le intr-un castron, adaugati-le de doua ori greutatea lor in zahar tos si sucul unei jumatati de lamaie.
Fierbeti apa intr-o cratita, puneti castronul deasupra si bateti albusurile. Cand preparatul il simtiti cald la atingere, luati castronul din cratita cu apa fierbinte si continuati mixarea pana la racirea completa (aproximativ 10 min). Adaugati amidonul in ploaie si amestecati cu delicatete.
Aceaste bezele (numite elvetiane) rezista mult mai bine la umiditate ca bezelele frantuzesti.


Sfaturi:
• Tapeteaza tava cu hartie de copt (aceasta se va desprinde cu usurinta de bezea).
• Inainte de a bate albusurile, tine-le la temperatura camerei (se vor bate mai bine).
• Albusurile de la oua mai putin proaspete se vor bate mai bine decat cele de la oua foarte proaspete.
• Amidonul si otetul stabilizeaza bezeaua (o impiedica sa se lase) - de aceea, nu renunta la aceste ingrediente.
• Este preferabil ca bolul in care bati albusurile sa fie din sticla sau metal, in nici un caz sa nu fie din plastic (oricat de bine l-ai spala, plasticul retine grasime).
• Cand separi albusurile de galbenusuri, toarna-le mai intai intr-un bol mic, apoi intr-unul mare - drept precautie, in cazul in care, din greseala, spargi galbenusul. Chiar si o cantitate infima de galbenus este foarte grasa si iti va compromite bezeaua.
• Prepara bezeaua. Pentru ca albusurile sa se bata spuma, adica sa obtii o bezea perfecta, vasul si ustensilele pe care le folosesti trebuie sa fie perfect curate. O urma cat de mica de grasime pe tel sau in bol poate face ca albusurile sa nu capete volum.
• Ti-ar placea o combinatie deosebita? Daca preferi o umplutura contrastanta, inlocuieste jumatate din cantitatea de frisca cu iaurt natural - merge perfect cu piersici, migdale si o lingura de miere deasupra. Ciocolata ti se pare mai potrivita? Umple prajitura cu frisca batuta, zmeura si presara multa ciocolata rasa - eventual, spirale, care sunt mai aspectoase!
• Bezeaua crocanta poate fi o baza si pentru alte deserturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu